27 February 2013

Marah !


Assalamualaikum..

Hai.. Blog sunyi tanpa entry dua minggu, tiba-tiba keluar entry yang sedikit sentap macam nie. Aishh ! Mimie marah orang ke Mimie yang kena marah nie? Tak kisah lah mana-mana pun, yang Mimie cuma nak highlight kat sini ialah perasaan marah ada pada semua orang

Salah satu cara marah yang sedikit bermoral. Haha

Perasaan marah, satu perasaan yang kita tidak dapat lari daripadanya. Marah datang tanpa diduga. Yang penting adalah bagaimana kita mengawal dan menghadapi marah. Sekiranya kita tidak tahu caranya, banyak kesan negatif yang akan berlaku.

Marah itu adalah bara api maka padamkanlah ia dengan berwudhuk. (HR Al-Baihaqi dan sebahagian ulama yang lain menghasankannya)

Pesanan buat semua, belajar lah memaafkan. Jangan di ikut sangat perasaan marah tu, tak ada nya kebaikan dari sifat marah tu. Amarah itu dari syaitan ! Renung-renungkan dan selamat beramal. 

Biar angry bird je yang suka marah-marah. Kita tak mau yer. hehe



3 comments:

diana said...

ok..baiklAH..
AKAK NI CEPAT MARAH..HEHEH

Mimie said...

@diana

lambatkan.. hehe

anis suryanie said...

hehehe, betul tu.. biar angry bird je marah2.. (pdahal anis sdri ni jenis cepat melenting.. hahahah)

xoxo anis