22 May 2012

Kami Mencari Sedikit Kelapangan Dalam Kesempitan | Entry Bergambar


Tajuk entry giler panjang plus sadis gitue, macam bersamamu pulak. Hehe ! Berlokasikan Pantai Sri Tujuh a.k.a Pantai penuh sampah di Tumpat, Kelantan, kami lari dari 'kesempitan itu'. Korang kenal tak pantai nie? Satu masa dulu pantai nie salah satu pantai yang glamor kat Kelantan. Tak tau ape silap nya sampai dah jadi camnie sekarang. 

Kali terakhir Mimie datang sini pun tahun lepas masa kawan-kawan dekat U melawat bumi Kelantan, so kami anak beranak decide nak datang sini untuk lari sebentar dari kesibukan untuk dapatkan sedikit ketenangan. Lagipun, mak cik dan pak cik Mimie pun dah lama tak berkelah sini walaupun masing-masing anak jati Tumpat. 

Nenek Mimie dan sepupu yang paling nakal. Sebelum datang dah pecah perut kitaorang usik diorang. Usik nak beli seluar pendek dan spek hitam untuk nenek Mimie berjemur.

With my adikss. 

Oke, Saya kakak yang pendek. Sekarang Mimie yang paling pendek dalam family. Huhu ! 

Bahagia lihat mereka gembira. Kalau lah masa boleh diputar balik, Mimie nak jadi macam mereka.

Walaupun sepupu, tapi hakikatnya kami adalah adik beradik. Mereka la yang menghappykan Mimie sepanjang cuti 2 bulan nie. Nasib ada mereka.

Mereka adalah hero-hero Mimie. They call me 'Pendek'.. Sob sob..

20 May 2012

Tutorial : Blockquote Macam Saya.. Bershadow Bila Disentuh




1. Dashboard > Design > Edit HTML

2. Klik Ctrl+F serentak. Then, cari kod


.post blockquote {


3. Copy kod kat bawah nie, pastu paste bawah kod kat no 2 tu.



background:url( URL BACKGROUND);
border-top: 2px solid #000000;
border-left: 2px solid #000000;
border-right: 2px solid #000000;
border-bottom: 2px solid #000000;
border-radius: 5px;
margin:1em 20px;
padding: 5px;
}


4. Lepas tu, cari kod kat bawah nie. Kalau tak jumpa kat bawah kod no 2, copy dan paste kat bawah kod no 2 tu. Faham tak? Tak faham tanya tau.



.post blockquote:hover {


5. Copy kod kat bawah nie dan paste bawah kod no 4 tadi. 



border:1px dashed #000000;
    -moz-border-radius-topleft: 10px;
    -moz-border-radius-bottomright: 10px;
-moz-box-shadow: 0 0 18px #FF3399 ;
-webkit-box-shadow: 0 0 18px #FF3399 ;
    }


6. Preview. Kalau dah puas hati dan tak de error , Korang boleh la save.

P/s : Ctrl + C to copy..

19 May 2012

Gomo Kelate Gomo.. Gud Luck TRW




Sumber: Google

Dengan perasaan yang masih diselubungi kejelesan pada dua orang adik I yang sudah sampai le KL pukul 7 pagi tadi untuk menyaksikan dan bersorak untuk final Piala FA 2012, I ingin mengucapkan Selamat Berjuang kepada Warga TRW. Kali nie bia mene, bo lah dok lok kokghe peghe pialo tuh, wat kelik khoto bhaghu pulok.

GOMO KELATE GOMO !!!

PENTING: Sebelum membaca artikel di bawah, pastikan diri dan perasaan anda ditukar sepenuhnya dalam mode GKG.

Sebagai penonton biasa yang dah agak lama menyokong pasukan Kelantan, ambo rasa wajar untuk diberikan sedikit nasihat dan teguran kepada beberapa pemain kita pada malam ini. Kita bermula dengan:

APEX.... Bahagian jaga gol ambo seroh ko demo Pex. Ambo cayo sungguh2!

DAUDSU.... Maing tu jangae robust sangat Od, takuk keno kad jah. Kalu beraso nok sumak gol, sumak gol alik sano. Walaupun kedua-dua pintu gol bercat putih sama warna, pastikan demo tidok tukar pitu gol...

OBINNA & SUBRA.... Serupo sekalo lah. Keep up a good teamwork. Dua ni kito panggil kereta kebal TRW. Both of them are the best center defender ever we have! Tapi gak Obinna laa hok ambo rusing sikit. Kalu dey dio naik katah gak, 4 ari baru sapa kelik tepak! Ya Allah...jangae wak gitu weh Obinna. Hungga derah sikik! Kenaling sokmo ambo, takut gu lawe fast counter....

ROYPY@ZAMRI... Py, kalu naik katah tu, harap turun cepak2 sikit nok cover position Obinna etek... takuk bocor gak, payoh nok tapung. Zamri pulok, jangae duk gaduh sangat nok hata bola. Tengok dulu side mirror...ado ore ko dok...

KAPTEN PIYA, SHAKIR, INDRA@FARHAN... Ambo tok leh nok teik lasung doh 3,4 tonggak tengoh ni... Memang superb! Short/long passing and thru ball yang tepat dan dinamik! Pakar 'free kick'... jangae pulok bui 'flying kick'. Harap2 passing male kare serebo menjadi! Cuma Piya, ambo nok tengok balik demo score gol 'on the run'.... serupo demo buat masa lawae Neg. Semiley final ari tuh...

CHANTURU.... Tolong kurangkan kelajuan had laju anda. Patuhi had laju kebangsaan 110/km sejam. Ambo takuk derah dio pulok hungga pada bola....

MAT YO.... Yes! For sure seorang striker yang digeruni mano2 defender lawan. Agak sukar untuk 'merantai' Mat Yo dengan berkesan. Memang dio culah, ligat dan bijak berlari ke ruang kosong. Cuma satu jah ambo nok pesan, hati2lah maing ngolek kuk birai line tepi tu. Bukae gapo, ambo takuk line hok betul jadi belok. Pening nyo olek ko Mat Yo...

GHADDAR.... Serupo sekalo lah, buih mulut2 doh ambo duk ngepek. Maing biar simple. Buat touching/tapping mudoh2 jah. Jangae cari jalan payoh! Kalu kito ado modal 3 butir doh, barulah buleh pikir nok sumak gol style buoh pelik2 hok tok masuk akal. Nok sumak pakai lutut pun buleh jugok masa tu... Ok?



KREDIT: The Red Warrior Network

Jangkaan korang macam mana? Kalau sudi berkongsi, silakan. Mimie open je.
Apepun tahniah kepada kedua pasukan yang telah berjaya ke final.. :)

Selalu Je Lambat Update..



Hai korang, apa khabar? Lama betul tak jenguk sini, blog pun jarang berupdate sekarang. Semuanya sebab Internet connection tak ade, Nie pun kebas Bb mak sedara sebab dah gian sangat nak berblogging. Plus, sekarang Mimie busy jadi pak guard rumah, babysitter kepada dua orang dan driver kepada adinda tersayang. 

Insyaallah, hujung bulan 5 nie sorang lagi kakak Mimie ke jinjang pelamin which is my ateh. Sedikit sebanyak body comel Mimie nie rasa kepenatan dan tekanan. Sebelum nie, Mimie tak pernah rasa pun macam nie masa wedding along dan angah sebab Mimie tak de kat rumah. Sekarang baru Mimie faham yang kerja kawin nie bukan senang. Semua benda nak kan kesempurnaan. Kalau dulu duit beribu rasa macam banyak sangat untuk family Mimie tapi sekarang ambil barang, bagi kertas tu, tengok-tengok dah habis. Kalau la duit tu macam petik daun je kan best. Hehe !

Bila dah macam nie memang tak de benda lain dah nak difikir. Bagi Mimie dan mungkin semua orang akan fikir benda yang sama sebab kita pun perlukan pertolongan mereka pada suatu hari nanti. Pada siapa kita nak harapkan kalau bukan adik beradik kita. Biar lah kita sakit badan sekarang untuk darah daging kita. 

Dan yang paling Mimie kesal sekarang ialah Mimie dah mungkir janji dan korang tau kan buruknya akibat mungkir janji tu. Dua kali Mimie tak tepati janji dengan mereka. First time, Mimie tak boleh tinggal rumah sebab tak ade orang dekat rumah. Second time, Mimie demam last minute dan berada dalam sikit tekanan.



Air dicincang tak akan putus. Love my family very much ! Saranghae <3

8 May 2012

Tak Best La Macam Nie...


Gambar je kali nie.. :(

Ideaku dibawa terbang tinggi-tinggi, dibuai laju-laju meninggalkanku. Akibatnya tak berhupdate blog ku ini.

Fikir-fikir ! Idea tak datang-datang jugak. Sakit kepala je yang dapat. LoL


Nah ! Dengar nih kalau bosan masuk blog Mimie, mana tau kot-kot boleh hilang bosan tu. Hehe !

4 May 2012

BEN ASHAARI Tanya Blogger Sapa Nak?


BEN ASHAARI

Anda berminat untuk tukar link bersama saya?

Putus Cinta? Ada Caranya...


Find Another Love. Just Love, Beauty & Dream
Lagu Cinta Terbaik Abad Nie..

Sebelum tu, Salam Mei dan Salam hari jumaat buat semua. Begitu cepat masa berlalu, sedar tak sedar perjalanan waktu kita pada tahun nie dah dekat dengan pertengahan tahun. Masa berjalan dan waktu yang berdetik membawa segala amal kita tanpa kita sedari. 

Oke la, hari nie Mimie nak share pasal tips putus cinta. Korang baca elok-elok ek, jangan melatah nak bunuh diri dulu. Hehe ! Oke-oke, jangan hempuk Mimie dulu, Mimie gurau je.



Mimie Harap 5 Perkara Nie Membantu..

1. Jangan Hubungi Pasangan Anda !
Jangan contant ex kamu melalui call, sms, IM atau melalui facebook mahupun twitter. Jauhkan diri korang dengan tidak melakukan sebarang komunikasi dengan dia dalam tempoh selama mungkin. Ia mungkin dapat menghilangkan perasaan untuk kembali kepada ex korang.

2. Jangan Hubungi atau Meluahkan Perasaan Kepada Rakan Ex Anda 
Kita biasa luah perasaan kepada rakan Ex kita sebab tak dapat menghampiri dia untuk bercerita tentang masalah dengan ex kita kepada rakannya. Hakikatnya, keadaan macam nie lebih memburukkan keadaan daripada membaiki keadaan.

3. Luahkan Masalah Kepada Teman Rapat Sahaja
Masalah cinta seperti ini anda perlukan seseorang yang betul- betul rapat dan memahami iaitu seseorang yang betul- betul boleh mendengar dan menjiwai masalah korang. Cari mereka dan luahkan segala masalah perhubungan cinta korang. Ahli keluarga juga mungkin menjadi pilihan korang untuk meluah n Mimie rasa ini yang terbaik kot kalau family korang open pasal cinta. Ngee..

4. Jangan Biarkan Diri Kamu Keseorangan. Amaran !
Luangkan masa korang dengan kawan-kawan atau family sebagai teman sebab bila kita keseorangan kita akan meletakkan diri kita dalam keadaan stress dan murung. Buat aktiviti kegemaran yang biasa dilakukan seperti shopping ke futsal ke.

5. Hadiahkan Diri Kamu Dengan Sesuatu yang Menyeronokkan
Kesedihan bukan satu penyelesaian kepada sesuatu masalah. Berhabis duit untuk diri sendiri tak salahkan? Hehe. so, hadiahkan diri korang dengan something yang ceria dan happening. Belilah sesuatu yang mahal atau pergi bercuti ke tempat yang lebih asing buat korang n mungkin boleh jumpa cinta baru. hehe..

So, macam mana? Membantu korang tak? Setuju?